Ons eigen assortiment
Slufter Slokkie
Een persoonlijke herinnering van Mary Smidt-Witte, de oprichter van De Texelse Slijterij. Zij speelde al jaren met het idee om een likeurtje op de markt te brengen ter herinnering aan haar vader, Niek Witte, die in 1937 begon met het rondrijden van toeristen door de Slufter op de Jan Plezier. Mary mocht vaak mee als klein meisje en kan zich nog goed de prachtig gekleurde zonsondergangen herinneren en de capriolen die haar vader uithaalde. Hij stond erom bekend een hoofdstand op een plank over een van de vele Slufterslootjes uit te voeren en zijn passagiers uit te dagen hem dit na te doen. Zouden ze er in slagen, dan hoefden ze niet voor de tocht te betalen. Dit resulteerde vaker in een nat pak dan in een gratis rit. En grote hilariteit natuurlijk.
Wynand Fockink uit Amsterdam, de stad waar Mary’s moeder vandaan kwam, heeft in samenwerking met haar dit heerlijke likeurtje ontwikkeld met smaken van sinaasappel, citrus en bergamot. De zachte en frisse zomergeuren en goudgele kleur nemen je mee naar de prachtige zonsondergangen in De Slufter op Texel.
Dennen Druppie
Vanuit de zelfde herinneringen is na het Slufter Slokkie, het Dennen Druppie ontstaan. Ditmaal met de belevenis van de Texelse dennenbossen.
Burgers Bitter Texel
Een heerlijke Bitter geïnspireerd door echte Den Burgers! Neem de smaak van Den Burg mee naar huis met de Burgers Bitter Texel.
Strandlopertje
“Iên te langer dot je kiekt, iên te mooier dot ’t wordt”
Zeevogels hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Zeelieden hadden vroeger op hun lange reizen weinig ander gezelschap dan de zeevogels die hun schepen volgden. Bij windstil weer zijn zeevogels een gunstig voorteken, dan gaat het waaien. Zeevogels aan de kust kondigen storm aan. Zielen van overleden zeelui zouden in zeevogels voortbestaan. Met of zonder bijgeloof, zeevogels bekijk je met ontzag. Ze behoren tot een wereld waarin mensen alleen met hulp van kunstgrepen kunnen vertoeven.
Strandlopertje is een aangenaam zachte karamellikeur met een frisse bite van groene appel en een vleugje zoete gember.
Een deel van de opbrengsten van dit drankje doneren wij aan de vogelopvang van Ecomare, die u hiermee dus ook gelijk steunt!
Verkrijgbaar in kruiken van 20 en 50 cl.
Tesseltje
Tesseltje was de koosnaam voor Maria Tesselschade Roemer Visscher die leefde van 1594 tot 1649. Zij maakte als enige vrouw grote indruk in de “Muiderkring”, bestaande uit onder anderen P.C. Hooft, Van Baerle, Huygens en Vondel. Haar tweede naam dankte zij aan de ramp op de rede van Texel, op kerstavond 1593.
Qua ingrediënten lijkt Tesseltje op de Tesselschade Kruiden Liqueur; u proeft amandel, kruidnagel en kaneel. Tesseltje is wat milder door een lager alcoholpercentage en heeft een frisse hint van citrus in de afdronk.
Verkrijgbaar in kruikjes van 20 en 50 cl en flessen van 70 cl als voordelige optie.
Texelse Boerenjongens
Op ambachtelijke wijze bereide Boerenjongens: sultana rozijnen geweld in amandelbrandewijn. Lekker ouderwets en ouderwets lekker!
Leuk weetje: De ‘boerenjongen’ in het midden van het plaatje op het etiket van de potjes is Klaas Smidt, die tot 2015 de winkel in de Witte Kruislaan bestierde. De jongens hebben jurkjes en ‘skortjes’ aan van opoe. In een tijd waarin er nog geen smartphones waren maar wel verkleedkisten.
Verkrijgbaar in potten met schroefdeksel van 35 en 70 cl en voor een extra nostalgisch gevoel gezellige weckpotten van 70 cl.
Texel Advocaat
Oudhollandse heerlijkheid! Een hardloper. Deze advocaat is bereid met amandel brandewijn, scharreleieren en suiker.
Tip van Mary: ‘Crème de Kip Speciaal’: Texel Advocaat met een toef geslagen room en een snufje koffiepoeder. En natuurlijk een lange vinger. Smullen!
Verkrijgbaar in flessen van 50 cl
Tesselschade Kruiden Likeur
Op kerstavond 1593 verging voor de Rede van Texel tijdens een zware storm een groot aantal schepen, waaronder enkele van de Amsterdamse koopman en dichter Roemer Visscher, wiens jongste dochter, in 1594 geboren, Maria Tesselschade werd genoemd. Uit persoonlijke interesse en bewondering voor het bewogen leven van Maria Tesselschade, dook Mary Smidt-Witte voor de ontwikkeling van deze likeur diep de boeken in en las alles wat er over deze bijzondere dame te lezen viel.
Met receptuur uit de tijd van de VOC wordt nog steeds op traditionele wijze deze heerlijk kruidige likeur getrokken.
De belangrijkste smaaktonen zijn amandel, kruidnagel en kaneel.
U kunt Tesselschade Kruiden Likeur op veel verschillende manieren drinken: koud, zo naast de koffie, opgewarmd met een toef slagroom, of verwerkt in een sour cocktail met citroen!
Verkrijgbaar in kruiken van 20, 50 en 70 cl en een voordelige literfles.
Tesselschade Kruidenbitter
“Ik sou uw wel duijsend soenen geeve , zoo verlang ik naar uw hartije lief…” Dit citaat van de Texelse Aagje Luijtsen siert de achterkant van de robuuste groene kruik van Tesselschade Kruidenbitter.
Aagje’s echtgenoot, Harmanus Kikkert, die als stuurman voor de VOC in de 18e eeuw jarenlang van huis was, stuurde haar vele liefdesbrieven waarvan er wonderbaarlijk genoeg negentien bewaard zijn gebleven.
Tesselschade Kruidenbitter is (hart)verwarmend en stoer. Met als belangrijkste smaaktonen sinaasappelschil, laurier en kruidnagel. Een beetje peperig en nét zoet genoeg. Groen-zwart, Texels in het hart!
Verkrijgbaar in kruikjes van 20 cl en 50 cl.
Tesselschade Koffie Likeur
Koffie, het zwarte goud. Tegen het einde van de Gouden Eeuw smokkelden VOC-vaarders een koffieplant van Mokka naar Java, waar deze goed bleek te groeien. Van daaruit werden koffiebonen in grote hoeveelheden via de Rede van Texel naar Amsterdam verscheept, alwaar al gauw gezellige koffiehuizen verschenen voor de hele bevolking. Deze heerlijke, op ambachtelijke wijze getrokken likeur op basis van brandewijn roept die rijke sfeer op van weleer. Met de smaak van gebrande koffiebonen, kandij en een aangename kruidigheid.
Verkrijgbaar in kruiken van 20 en 50 cl.
Texelse Duit
In 1415 werd aan Texel stadsrecht verleend door Graaf Willem VI van Holland, Zeeland en Henegouwen. Door middel van het verlenen van het stadsrecht door de Graaf van Holland kreeg het eiland Texel dezelfde voorrechten als een stad. Het verlenen van stadsrecht was een manier om geld te vergaren in ruil voor privileges. Het geld dat geschonken moest worden, stond bekend als “Duiten”, die hiervoor speciaal geslagen werden.
In verband met 600 jaar stadsrecht van Texel bracht De Texelse Slijterij in 2015 een gelimiteerd aantal jubileum kruiken uit als herinnering aan dit feestelijke jaar. De heerlijke rumlikeur viel echter zó in de smaak dat deze nu vast is opgenomen in het assortiment en inmiddels ook verkrijgbaar is in een voordelige literfles.
Oude Jenever Texel
Deze Oude Jenever wordt voor ons op authentieke wijze geproduceerd en volgens traditionele receptuur bereid. Bevat minimaal 40% moutwijn, gelagerde jenever en de volgens het recept geselecteerde heilzame kruiden. Ouderwetse kwaliteit met een heerlijk volle afdronk.
Verkrijgbaar in flessen van 50 en 100 cl
Ambachtelijke Bessenjenever Texel
Zwarte bessen, aalbessen en vlierbessen getrokken in jenever. Op natuurlijke en ambachtelijke wijze vervaardigd, met de zacht frisse smaak van rood fruit. Een klassieker!
Verkrijgbaar in flessen van 50 een 100 cl
Huismerk van De Texelse Slijterij
Uiteraard verkopen wij naast ons eigen assortiment ook diverse huismerk artikelen. Allemaal met de stempel van goedkeuring van De Texelse Slijterij!